Routekaart Chemie

Studie chemie: 40% minder energie via katalysatoren

19 Jun 2013

De chemische industrie maakt duizenden producten, maar welgeteld 18 daarvan (gegroepeerd in olefinen, ammoniak, BTX en methanol) zijn goed voor 80% van alle gebruikte energie vóór en 75% van de CO2-uitstoot dóór de sector. Gelukkig kan de energie-intensiteit (de hoeveelheid benodigde energie per product) anno 2050 20% tot 40% lager liggen door nieuwe katalysatoren en procesverbeteringen toe te passen.

Dat schrijven het International Energy Agency (onder leiding van voormalig minister Van der Hoeven), de International Council of Chemical Associations en Dechema Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie in de deze maand gepubliceerde routekaart ‘Energy and GHG Reductions in the Chemical Industry via Catalytic Processes’.

 

Worden er meters gemaakt, dan kunnen de besparingen flink oplopen, berekent het rapport de lezer voor: door slimme toepassing van katalysatoren en andere procesverbeteringen kan de chemie anno 2050 13 exajoules energie en 1 gigaton broeikasgas besparen ten opzichte van wanneer zij zich business as usual ontwikkelt. Ter vergelijking: in 2010 verstookte Duitsland 13,7 exajoule. De mogelijke besparing is dus enorm.


Echte revolutie

Volgens de schrijvers is er ook tot 2025 nog flink wat energie te besparen met best practice technologies (BPT’s) zoals warmtebesparing en recycling, hoewel dat per land verschilt. Zo kunnen de Verenigde Staten en China vooral scoren met het verminderen van proceswarmte, terwijl voor Europa de BPT-mogelijkheden vooral op het vlak van recycling en hergebruik van energie liggen.

 

Maar voor een échte revolutie is een game changer nodig à la duurzame biomassa of waterstof als duurzame energiebron. Dat is echter nog toekomstmuziek, en daarom blijven volgens de schrijvers lange-termijninvesteringen en steun bij research & development cruciaal om een doorbraak te forceren.


Game changers

De roadmap maakt daarom duidelijk welke partij welke stappen moet zetten om een energiezuinig toekomstbeeld van 2050 mogelijk te maken. Zo moet de overheid beleid ontwikkelen dat investeringen in energie-efficiency beloont, en barrières voor investeringen hierin wegnemen. Ook subsidies voor bestaande, weinig efficiënte energietechnieken moeten verdwijnen.

 

De chemische industrie moet ook aan de bak: de beste katalysatoren identificeren, meer geld steken in r&d, en het aandurven om samen te werken met concullega’s om échte game changers te ontwikkelen. Universiteiten kunnen bovendien meer onderzoek doen naar energie-intensieve processen, en de financiële markt moet meer samenwerken met chemiebedrijven om beter te begrijpen wat voor investeringen er nodig zijn.

 

Download het rapport (pdf)

 

Bron: VNCI.nl