Routekaart Chemie

Recycling kan een belangrijke rol spelen in het verlagen van de ecologische voetafdruk in de waardeketen. Het bedrijf Teijin Aramid is wereldwijd marktleider in aramide en draagt bij aan het recyclen van aramide door de grondstof terug te kopen uit onder andere kogelwerende vesten, veiligheidshandschoenen en resten garen. Teijin vewerkt de aramide in Twaron pulp en Twaron garen. Twaron is een zeer sterke, lichte en hoogwaardige kunstvezel.

Inhoud
In 2010 heeft het bedrijf een vergelijking gemaakt tussen zuivere pulp en gerecyclede pulp op kosten en ecologische effecten. Er bleken extra stappen nodig te zijn om gerecyclede pulp te produceren, zoals het inzamelen vanuit vele verschillende locaties in de markt. Maar uit hun eco-efficiency analyse blijkt dat deze extra investeringen ecologische voordelen opleveren ten opzichte van zuivere pulp. Zo leidt het gebruik van gerecyclede pulp ook tot minder uitstoot, minder toxiciteit en minder afvalwater.

Resultaat en/of potentie voor de chemische sector
Dit project heeft niet per se een grote potentie voor de hele chemische sector maar vormt zeker een interessant voorbeeld wat er mogelijk is met recycling. Het bedrijf haalt inmiddels 50% van zijn materiaal uit gerecyclede aramide. Men streeft naar 600.000 ton per jaar uit secundaire bronnen in 2020.


Klik op de afbeelding voor meer informatie