Routekaart Chemie

Oliegigant ExxonMobil investeert 6,9 miljoen euro in onderzoek naar biobrandstof op basis van algen. De biobrandstof moet in conventionele motoren kunnen worden gebruikt.

Inhoud
Samen met Synthetic Genomics wil ExxonMobil specifieke soorten algen gaan selecteren, en eventueel genetisch modificeren, om binnen tien jaar op commerciële schaal plantaardige oliën te kunnen produceren. De oliën worden dan verwerkt door de bestaande raffinaderijen van ExxonMobil tot producten als benzine, diesel en chemicaliën. Bijkomend voordeel is dat algen naast zonlicht ook C02 nodig hebben om te groeien, waar raffinaderijen juist veel CO2 uitstoten. ExxonMobil kan hiermee zijn uitstoot van het broeikasgas reduceren.

Resultaat en/of potentie voor de chemische sector
Dit project heeft niet per se een grote potentie voor de hele chemische sector. Toch wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een milieuvriendelijke brandstof en CO2-reducerende oplossing in de vorm van algen. Dit is vooral interessant voor oliemaatschappijen. Zij prefereren biobrandstoffen boven bijvoorbeeld wind- en zonne-energie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie